Hoe minder tegels in de tuin, hoe makkelijker het regenwater in de bodem kan zakken. Daarnaast biedt het verwijderen van bestrating meer ruimte aan flora en fauna en het natuurlijke bodemleven. Ook houdt het groen in jouw tuin de grond koeler waardoor er minder water verdampt.
Vervang tegels of beton waar mogelijk door kiezels, grind of schelpen. Deze bodembedekking of ‘bestrating’ voorkomt dat onderliggende aarde uitdroogt. Aarde onder kiezels, grind of schelpen blijft koeler en vochtiger.
Hemelwaterafvoeren, zoals dakgoten en regenpijpen, zijn vaak gekoppeld aan de riolering. Om ervoor te zorgen dat regenwater in een aangrenzende sloot, wadi, ondergrondse waterbuffer of regenton belandt, kun je de hemelwaterafvoer afkoppelen van het riool en ergens anders naartoe leiden.
Let op: Het is niet de bedoeling om alle afvoeren naar het riool los te koppelen. Het regenwater zorgt er namelijk ook voor dat de riolering schoon wordt gespoeld.
Grote hagelstenen kunnen auto’s flink beschadigen. Is er hagel op komst? Zet de auto binnen als dat mogelijk is. Dit geldt ook voor caravans en campers.
Woon je in een huis met veel glas zoals bijvoorbeeld een serre met dak van glas? Wees je dan bewust van het risico op schade door een hevige hagelbui. Zorg bijvoorbeeld voor reserveglas als je daar opslagruimte voor hebt. Zo kun je het glas bij beschadiging snel vervangen en grotere schade voorkomen.
Maak ramen, deuren en kozijnen waterdicht en plaats een drempel voor de kelder, begane grond en tuindeuren. Ook een gootje kan helpen om het water weg te leiden. Zo verklein je de kans dat water naar binnen stroomt.
Houd dakgoten schoon. Een volle, vuile dakgoot kan bij hevige neerslag voor lekkage zorgen. Heeft jouw woning een plat dak? Zorg er dan voor dat de afvoer vrij is.
Controleer de regenpijp op verstoppingen. Aan de onderkant kan je ook een ontlastputje plaatsen, zodat water vrij weg kan stromen als het riool de afvoer niet aan kan. Of vang water op door middel van een regenton, regenwater-hergebruikinstallatie of infiltratiekratten.
Loopt het water niet weg via het riool en loopt het via de gevel naar binnen? Koppel de hemelwaterafvoer ter hoogte van het ‘maaiveld’ los en laat het regenwater in de tuin lopen.
Controleer ramen op ruitschade.
Houd plaatmateriaal, plastic en zandzakken bij de hand om water tegen te houden.
Plaats een tijdelijke waterkering (waterstopper) in kozijnen om water buiten het gebouw te houden.
Ga je op vakantie? Licht iemand in die weet hoe te handelen bij extreme neerslag.
Heb jij inzicht in het wateraccumulatierisico van het dak van jouw huis? Zo niet, dan is het verstandig om het dak te laten controleren door een gespecialiseerd adviesbureau of constructeur. Wateraccumulatie is de opeenhoping van water op één plek. Als de afvoer niet goed werkt, blijft het water liggen en zorgt voor druk op de dakconstructie.
Een andere manier om de hoeveelheid regenwater, dat van het dak op de grond terechtkomt, te verminderen is het aanleggen van een groendak. Hierbij wordt de dakbedekking voorzien van speciaal voor dit doel ontwikkelde, onderhoudsvrije vegetatie. Zodra het regent, zuigen de plantjes zich vol, waardoor er minder hemelwater de regenpijp instroomt.
Heb je een kelder waar spullen zijn opgeslagen? Plaats deze spullen op een verhoging van minimaal 10 centimeter. Dit kan door middel van een stelling, houten pallets, bakstenen of houten blokken.
Voorkom overlast van grondwater in de kelder, souterrain en garage. Zorg dat deze goed waterdicht zijn en zorg voor een goede afwatering door middel van een dompelpomp. Controleer de dompelpomp jaarlijks op goed functioneren.
Haal tegels uit de tuin zodat het regenwater de grond kan intrekken. Zo voorkom je dat het water een weg zoekt naar andere plekken of het overvolle riool. Leg voor noodweer lagere delen aan in de tuin waar water tijdelijk naartoe kan.
Wateroverlast kan ook veroorzaakt worden door stijgend grondwater. Maak vloeren waterdicht of richt de kruipruimte anders in. Leg waardevolle spullen niet in kelders of op de begane grond. Het waterdicht maken van vloeren en kelders is professioneel werk, dus laat je adviseren door een deskundige.
Sommige huizen hebben een kelder. Bij hevige waterval in een korte tijd is de kans groot dat de afwatering het niet meer aankan. Water kan dan vanuit de tuin of vanaf de straat een kelder instromen. Heb jij een kelder? Zet spullen in de kelder niet op de grond, maar op een verhoging van ongeveer tien centimeter. Denk aan stellingkasten of planken aan de muur. Zo blijven jouw spullen droog in geval van wateroverlast.
Het komt voor dat door hevige regenval straten blank komen te staan. Als jij op de begane grond, aan de straat woont is het verstandig om zandzakken bij de hand te hebben. In geval van noodweer helpen deze zandzakken om het water van buitenaf tegen te houden.
Zet tuinmeubilair en parasols binnen of maak ze goed vast. Zorg ook dat bloempotten, vuilcontainers, pergola’s en barbecues niet kunnen omwaaien.
Onderhoud de bomen in jouw tuin, want ieder jaar zorgen afbrekende takken voor veel schade.
Controleer of dakpannen en daklood niet los liggen of verschoven zijn.
Controleer ook de bevestiging van dakkoepels, golfplaten, satellietschotels, vlaggenmasten en antennes.
Plaats auto’s, indien mogelijk, niet onder een boom als er storm op komst is.
Zorg voor goed geschilderd en onderhouden houtwerk.
Een schutting is een windvanger. Controleer daarom of deze nog stevig staat en vervang rotte onderdelen.
Controleer of de randen van het dak en de bitumineuze of kunststof daklagen goed vastzitten. Daarmee voorkom je dat de wind eronder slaat en het dak of een deel ervan eraf blaast.
Controleer of grind gelijkmatig over het dak is verspreid. Meestal rolt grind weg uit de hoeken van het platte dak. Daardoor kan de wind de dakbedekking omhoog zuigen. Plaats bijvoorbeeld betonnen tegels in de hoeken. Voordat je dat doet, moet je wel advies inwinnen bij een bouwkundig adviesbureau, aannemer of constructeur. Misschien is het niet mogelijk om het dak te verzwaren.
Laat rieten daken eens per jaar door een rietdekkersbedrijf controleren op zwakke plekken. Dat voorkomt niet alleen stormschade, maar zorgt er ook voor dat het dak langer meegaat.
Controleer eens per jaar het bevestigingsmateriaal van de dakkoepels, lichstraten en golfplaten. Kitnaden kunnen uitgedroogd zijn. Door druk en zuiging van de wind gaan de bevestigingen wel eens loszitten.
Controleer of het metselwerk van het gebouw en de schoorsteen nog voldoende stevig is. Zie erop toe dat er geen scheuren in zitten en dat het voegwerk goed is.
Veilige plek: Blijf bij hevige onweersbuien binnen. Kan dat niet? Schuil in geval van nood in een auto. Let op: Raak geen metaal aan zoals hekken, antennemasten en lantaarnpalen.
Elektrische apparatuur: Trek stekkers en kabels van elektrische apparatuur uit het stopcontact. Vergeet de elektrische apparatuur in de keuken niet.
Het voorkomen van schade is natuurlijk altijd beter dan herstellen. Doe je voordeel met deze preventietips, zodat je goed voorbereid bent op noodweer. Het bespaart je schade en gedoe.
Wij hebben per weertype verschillende tips voor je klaargezet.