Praktische digitale beveiligingstips voor 2019

Praktische digitale beveiligingstips voor 2019

Cybercriminaliteit is iets wat tegenwoordig aan de ene kant erg leeft in het bedrijfsleven, maar aan de andere kant ook zwaar wordt onderschat. Ook onder particulieren. Daarom delen wij graag met u, de naar onze mening beste beveiligingstips voor 2019.

 

Alles behalve een “ver-van-mijn-bed-show”

Tegenwoordig beseft iedereen dat er gevaar schuilt in de digitale wereld — maar eigenlijk worden cyberrisico’s gezien een gevaar dat alleen voorkomt bij grote bedrijven.

Daarnaast worden hackers vaak gezien als doorgeslagen whizzkids die in een onguur internetcafé, het digitale leven van anderen zuur maken. Gewapend met ingewikkeld programmeerwerk en een zwarte capuchon op, proberen zij bij netwerken van “interessante” bedrijven in te breken.

De realiteit is anders. Hackers vieren ook weekend, kunnen ook overwerkt raken en houden ook niet van eentonig werk. Daarom is er in de wereld van hacken veel geautomatiseerd.

 

Robots

Net zoals Google gebruik maakt van virtuele robots om websites op te nemen in hun zoekindex, zodat hun klanten de beste resultaten te zien krijgen bij een zoekopdracht, kunnen ook hackers dergelijke systemen opzetten.

Continue speuren ook de robots — geautomatiseerde systemen — van hackers het internet af op zoek naar nieuwe doelwitten. Deze robots kunnen allerlei malafide praktijken voeren. Denk aan:

  • Het versturen van nep-facturen of andere nagemaakte belangrijke brieven (door bekende e-mailadressen te testen bij verschillende partijen: denk aan info@….nl of administratie@…nl), vaak met virussen
  • Het raden van wachtwoorden (op basis van statistiek de meest voorkomende wachtwoorden uittesten bij willekeurige servers)
  • Proberen in te loggen op servers met standaard(combinaties) van gebruikersnamen en wachtwoorden (zo komen bijvoorbeeld veel routers nog standaard met gebruikersnaam “admin” en wachtwoord “password”)
  • Na een succesvolle hack een computer vergrendelen in ruil voor Bitcoins

Dit zijn allemaal bekende vormen van cybercriminaliteit, waar eigenlijk geen mens meer aan te pas komt. Maar dat betekent ook weer dat u zich hier makkelijker tegen kunt weren. Dat begint met onze onderstaande tips.

 

Tips van RaetState om cybercrime te voorkomen

Tip 1 — installeer een virusscanner en/of spamfilter

Automatisch verstuurde mailtjes van hackers met malafide software in de bijlagen kunt u eenvoudig weren. Dit soort berichtjes volgen vaak een bepaald patroon. Uiteraard, wat hackers kunnen automatiseren kunt u ook automatiseren.

Dit begint bij het installeren van een virusscanner en/of spamfilter. Veel anti-virusprogramma’s kunnen ervoor zorgen dat e-mail spam linea recta de prullenbak ingaat of kwaadwillige websites überhaupt niet kunt openen. Dat scheelt enorm — en geeft een opgeruimde mailbox.

 

Tip 2 — stel updates niet te lang uit

Als softwareleveranciers een beveiligingslek ontdekken bij persoon X, dichten zij doorgaans dit lek ook meteen voor alle andere gebruikers door een update te publiceren.

Het is daarom raadzaam om ervoor te waken dat u regelmatig nagaat of de software die u gebruikt beveiligingsupdates uit heeft gegeven.

Installeer overigens nooit meteen een update, omdat updates ook weer nieuwe lekken of problemen met zich mee kunnen brengen.

 

Tip 3 — gebruik sterke wachtwoorden, of zelfs een wachtzin

Hackers en hun robots proberen vaak standaard gebruikersnamen en wachtwoorden uit op willekeurige servers.

Vermijd standaard gebruikersnamen zoals admin, root, administrator en webmaster.

Gebruik enkel unieke wachtwoorden; hergebruik wachtwoorden nooit.

Maak gebruik van wachtzinnen, want hoe langer een “wachtwoord”, des te meer tekens een robot moet raden; des te meer (mislukte) pogingen en des te langer het kraken duurt.

Zet blokkades op na een aantal mislukte inlogpogingen (bijvoorbeeld: 5 minuten wachten na 10x mislukt inloggen, 15 minuten wachten na 11x, 30 minuten na 12x, 60 minuten na 13x, enz.).

 

Tip 4 — maak alleen gebruik van vertrouwde wifi-netwerken

Het bijvoorbeeld namaken van een website van de bank en het verkeer op een wifi-netwerk omleiden naar de imitatie website is voor hackers een koud kunstje.

Waarschijnlijk staat er dat uw wachtwoord onjuist is; maar in feite wordt het wachtwoord opgeslagen door de hacker.

Als de hacker toegang heeft tot het wifi-netwerk, kan de hacker nog steeds gewoon de URL van de èchte website laten zien. Dat is erg gevaarlijk.

Zorg daarom dat u onbeveiligde/openbare wifi-netwerken vermijdt. Een wifi-netwerk van een winkel, waarvan de code op de toonbank ligt telt ook als een openbaar netwerk.

 

Tip 5 — open geen verdachte berichten of bestanden

Deze tip spreekt voor zich. Bestanden die u niet kent of berichten die u niet redelijkerwijs verwacht kunt u het beste eerst verifiëren voordat u deze opent — laat staan voor het openen van een bijlage.

Maak daarnaast ook geen gebruik van illegale software of besturingssystemen.

Plug ook niet zomaar een USB-stick in uw computer. Hier kan ook een virus opstaan; ook onbedoeld, zonder dat de eigenaar hier van afweet.

 

Tip 6 — zorg dat u goed verzekerd bent

Voorkomen is beter dan genezen, dat staat voorop. Maar, mocht u onverhoopt toch schade oplopen, is het vanzelfsprekend belangrijk om goed verzekerd te zijn om de financiële schade die met een hack meekomt te dekken.

Vandaag nog contact opnemen met RaetState »