
04 mei D-reizen failliet in coronatijd, wat betekent dit voor mij?
Het zal je niet zijn ontgaan, het bekende reismerk- en bureau D-reizen is failliet verklaard door de rechtbank in Haarlem op 6 april 2021. Ook het merk VakantieXperts valt onder het faillissement (met uitzondering van franchisenemers van VakantieXperts). De oorzaak van het faillissement is dat er bijna geen inkomsten meer waren en rekeningen betaald moeten worden gedurende de corona crisis.
Als consument is het erg vervelend als je al lang uitkijkt naar een welverdiende vakantie en deze niet door kan gaan door de situatie. Een faillissement helpt daar ook niet bij. Gelukkig is D-reizen aangesloten bij de SGR, waardoor reisvouchers worden gedekt.
Hieronder leggen we uit waarop je recht hebt als je je reis hebt geboekt bij D-reizen. We geven ook tips waarop je moet letten als je een reis wilt boeken en waarvoor je bent verzekerd.
Ik heb een voucher van D-reizen, wat nu?
D-reizen is sinds het faillissement niet in staat de corona reisvouchers uit te keren. Daarom heeft Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) deze taak overgenomen. In samenwerking met de ANVR en het Ministerie van Economische Zaken is de voucher in het leven geroepen om consumenten tegemoet te komen als de reisorganisatie niet aan haar verplichtingen kan voldoen.
De reisvoucher biedt de consument garantie op het uitkeren van de reissom als de reis niet heeft kunnen plaatsvinden. Er zijn algemene regels gesteld aan de reisvoucher, maar reisorganisaties en vliegtuigmaatschappijen kunnen afwijken van deze regels. Ook hebben bekende partijen hun annuleringsvoorwaarden gewijzigd sinds het uitbreken van de corona crisis.
De SGR-garantie, waar de reizen geboekt bij D-reizen onder vallen, houdt in dat het geld wordt uitgekeerd niet eerder dan zes maanden van de uitgifte van de voucher, en niet later dan één jaar na uitgifte van de voucher. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ziet scherp toe op naleving van de regels die zijn opgesteld omtrent de corona voucher.
SGR is op moment van schrijven informatie aan het inwinnen bij de curatoren van D-reizen. Pas wanneer inzicht is verschaft, zal SGR contact opnemen met alle consumenten over de procedure van het uitbetalen of inwisselen van reisvouchers bij andere reisorganisaties.
Consumenten die een reis hebben geboekt bij D-reizen en hun geld gerestitueerd willen hebben, wordt gevraagd niet de claim in te dienen bij SGR, maar de procedure en contact vanuit SGR af te wachten.
In reactie op de crisis in de reissector en het faillissement van D-reizen, heeft de Nederlandse overheid voor reisorganisaties het voucherfonds opgericht. Hierin wordt krediet beschikbaar gesteld om in samenwerking met het garantiefonds alsnog vouchers in geld te kunnen uitkeren aan de consument.
Mogelijke doorstart van D-reizen
Een eventuele doorstart van D-reizen verandert voor de consument niet de SGR-garantie. Alle vakanties geboekt bij D-reizen voor het faillissement vallen onder deze dekking.
Curatoren hebben een biedingsonderzoek ingesteld, zodat D-reizen en 1100 medewerkers mogelijk een doorstart kunnen maken. PrijsVrij heeft openlijk interesse geuit in het overnemen van D-reizen.
Ook doen de curatoren onderzoek naar het handelen van de voormalige directie van de organisatie. Dit kan de situatie rondom de overname beïnvloeden.
Waar moet ik op letten als ik een reis boek bij een reisorganisatie tijdens corona?
Wanneer je op dit moment van plan bent een reis te boeken is het verstandig alle overheidsmaatregelen in binnen- en buitenland scherp in de gaten te houden. Vooral de nationale reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse zaken zijn leidend voor reis- en annuleringsverzekeringen.
Europese overheden streven ernaar open te gaan rond de zomer van 2021, maar garanties worden niet gegeven. Door niemand. Dit is afhankelijk van de landelijke vaccinatieprogramma’s en mogelijke mutaties van het virus die de situatie kunnen verslechteren.
Als consument is het goed om te kijken of reisorganisaties zijn aangesloten bij ANVR en SGR voordat je een reis boekt. Reisorganisaties zoals TUI, Corendon, en Sunweb zijn hierbij aangesloten. Maar ook kleinere organisaties zijn aangesloten.
Wil je gaan voor zekerheid? Kijk dan naar alternatieve reizen die je kunt boeken, waarbij bijvoorbeeld geen gebruik wordt gemaakt van het vliegtuig. Hierdoor is terugkeren naar Nederland makkelijker.
Lees je ook in in de annuleringsvoorwaarden van de reisorganisatie. Vele reisorganisaties en vliegtuigmaatschappijen hebben aangepaste annuleringsvoorwaarden sinds de corona crisis.
Let ook op wanneer je de vliegreis en verblijf los boekt. Vliegtuigmaatschappijen hebben andere annuleringsvoorwaarden dan het verblijf. Bij AirBnB, bijvoorbeeld, hebben hosts hun eigen annuleringsvoorwaarden. Reizen geboekt sinds het uitbreken van de corona crisis worden meestal niet gedekt bij annulering door AirBnB.
Op dit moment zijn veel mensen, met mogelijke versoepelingen in het achterhoofd, aan het oriënteren op vakanties. Veel mensen durven nog niet een reis te boeken. Zij boeken daarom last minute een reis. Maar hoe meer mensen dit doen, hoe sneller alles is volgeboekt. Reisorganisaties hebben aangegeven geen koopjes aan te bieden bij last minute boekingen.
Wees er dus op voorbereid dat een vakantie, ook in 2021, er anders uit zal zien dan je normaal gewend bent.
Dekt mijn reis- of annuleringsverzekering kosten gemaakt in verband met corona?
Eenmaal op vakantie in het buitenland, kan het gebeuren dat het reisadvies wordt veranderd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hierdoor is het mogelijk dat de reis wordt afgebroken of dat je langer dan gepland moet blijven. Bijvoorbeeld als je in quarantaine moet. Dit kan financiële consequenties hebben. In deze situatie worden kosten niet altijd en vanzelfsprekend gedekt door je verzekering.
In gevallen wanneer de situatie al slecht is, bijvoorbeeld door een oranje of rood reisadvies, keert je reisverzekering niet uit. Ook annuleren in dit geval is lastig. Vaak kan dit alleen onder strikte voorwaarden. Het reisadvies voor vertrek is hierin leidend.
In het geval dat de situatie verslechterd tijdens de reis, worden aanvullende kosten, onder bepaalde voorwaarden wel gedekt door de meeste verzekeraars.
Het is goed voor het boeken én voor vertrek de voorwaarden van de reisverzekering en corona te lezen. Het kan serieuze financiële consequenties hebben wanneer de reis moet worden afgebroken. De situatie kan onverwacht en snel omslaan.
Voor reizen die je boekt in Nederland (inclusief de Nederlandse Caraïben), gelden de nationale corona maatregelen en dus ook andere voorwaarden. Toch kunnen deze maatregelen regionaal verschillen. Ga dus altijd goed voorbereid op vakantie door je in te lezen in de getroffen maatregelen van overheden en reisorganisaties. Dit voorkomt verrassingen.
Denk hierbij ook aan eventuele testen die je moet ondergaan en documentatie voordat je mag reizen of het land in mag.
Mogelijk wordt een (Europees) vaccinatiepaspoort ingevoerd, waarop reisorganisaties maar ook anderen kunnen handhaven. Hierover zijn nog geen definitieve beslissingen genomen.